Mens als uitgangspunt

Sunlight e1581161938547
Mens verplaatst zich, reist voortdurend.  Reizen opent je wereld.  Het echte contact met de lokale bevolking. De oprechte interesse in de cultuur en geschiedenis van het land. Elke dag je wereldbeeld weer wat breder. Dat is reizen. Daar ligt dan ook de basis voor een van de grootste projecten die ik binnen mijn fotografie doe, ‘Mens’.

Human

De basis hiervoor ligt bij mijn reizen, het eigen contact met de lokale bevolking, onvergetelijke ervaringen en mijn hierdoor sterk veranderde wereldbeeld. Naast dit allemaal, is de zeer indrukwekkende documentaire ‘Human’ van Yann Arthus-Bertrand  uit 2015 een zeer grote inspiratie.. Dit werk belichaamt de puurheid van de mens, prachtig in beeld gebracht. Uit 2000 interviews met mensen over de hele wereld, krijg je een krachtige blik op het alledaagse leven van mensen zoals jij en ik.
Gecombineerd met sterke emoties, enorme passie en grote overlevingsdrang vertellen mensen aan de hand van universele onderwerpen over hun turbulente leven. Een leven dat vaak wordt bepaald door de omgeving en het werelddeel waarin men leeft. Deze film is daarom niet bepaald een popcorn-film en met zijn drie uur een lange zit, maar het was voor mij een life-changing ervaring. Dit must-see en meesterwerkje is nog steeds gratis te bekijken.

Project

De afgelopen tien jaar is er door mij over de hele wereld gefotografeerd. Dat leverde duizenden foto’s op. In 2017 ben ik foto’s van mijn reizen voor verschillende projecten gaan selecteren. Het project Mens heeft al vanaf het begin de insteek van overeenkomst. Het project start eerst met 100 foto’s en de werknaam ‘Only human. Hedendaags bestaat het project uit honderden foto’s en heet het project ‘Mens’. Ook toen was  spanning en polarisatie in de wereld een issue, Daarom ben ik gaan kijken naar de overeenkomsten in de passie, geloof, beleving maar ook drama. De beste foto’s zijn confronterend, indringend en de setting is niet opgepoetst.
Het is echt. Het is de mens in optima forma.

 

Digiprove sealHands off! © 2019-2022 m.j. v