Impact 111: samenstelling en achtergrond

Impact 111
Muzikaal levensverhaal
De Impact 111 is voor mij een jaarlijks terugkerend fenomeen. Al decennialang. De lijst is ooit begonnen met 111 platen op een stuk papier op oudejaarsdag 1990. Nu 31 jaar later en evenveel versies verder, is de lijst een persoonlijke traditie. Ja, ik hoor je vragen, waarom 111? Omdat het getal 11 een zeer belangrijke rol speelt in mijn leven
In mijn tienerjaren is het basisidee achter de lijst: herinnering. Elke plaat heeft mijn eigen persoonlijke verhaal, het is  jaarlijks een lijst van doordachte maar vooral zeer persoonlijke keuzes. Deze opsomming is feitelijk elk jaar de optelsom  van 111 muzikale hoofdstukken, die gezamenlijk mijn actuele levensverhaal het best verwoorden.
Elk jaar weer anders
De oorspronkelijke rangorde met  John Miles en zijn ‘Music’ op 1, veranderde snel vanaf de start. Dat is niet zo gek, Elk jaar komen er weer nieuwe platen bij, ook is de beleving van herinneringen jaarlijks anders omdat je van tijd tot tijd anders tegen gebeurtenissen, situaties en mensen aankijkt.  Zoals Van Halen het ooit heel strak heeft geformuleerd in de clip van ‘Right now: ‘Op dit moment word je resterende leven korter, maar je (muzikale) geheugen groter.’
Niet zomaar een opsomming
Het is dan ook niet zomaar een muzikale opsomming. Elke plaat heeft een eigen persoonlijk verhaal. Ze zijn allemaal onlosmakelijk verbonden aan indringende levensgebeurtenissen, associaties met tijdvakken, inspirerende plekken, gelukkige momenten, verkeerde keuzes, standvastige principes, waardevolle herinneringen, nieuwe inzichten, leerzame levenslessen en/of interessante mensen die oneindige inspiratie voor mij zijn (geweest). 
Timeline van 111 fragmenten door elkaar gegooid
Als ik de huidige verzameling platen achter elkaar hoor, dan zie ik mijn leven tot nu toe in 111 fragmenten en scenes voorbij komen. Wel als een onsamenhangende film, want die levensfragmenten staan qua timeline vanwege de samenstelling van de lijst door elkaar gehusseld. Maar deze lijst van 111 doordachte maar vooral zeer persoonlijke keuzes. zorgt elk jaar weer voor een dynamische opsomming met veel binnenkomers en verrassende positieveranderingen.
Daarnaast staat de lijst open voor echt alle muziekgenres.  Hoe fout de plaat ook wellicht is in andermans ogen. I don’t care.  De lijst is mijn verhaal en elke plaat vertelt een stuk van dat levensscenario.  Deze opsomming is feitelijk elk jaar de optelsom  van 111 hoofdstukken, de sound of life, die gezamenlijk mijn levensverhaal aan het eind van een jaar het best verwoorden.. En zo loopt deze muzieklijst elk jaar synchroon met mijn beleving van dat moment.
Verdere samenstelling:
De lijst kent naast een samenstelling vanuit een persoonlijk uitgangspunt, al vanaf het begin in 1990 nog enkele vaste regels:
  • Artiest: Artiest mag er maar 1 keer in staan.  Als een notering de credits  van een samenwerking of meespelen van de artiest noemt (bv. ‘featuring’ of ‘and’), dan kan eigen werk nooit in de lijst staan. 
  • Nummer: Een nummer mag er ook maar een keer in staan. Dat betekent dus óf een cover óf het origineel.  Bij noteringen van zowel een cover als de originele artiest met een ander nummer, dan is dat prima. Zolang de originele artiest niet muzikaal meewerkt aan de cover. 
  • Leeftijd van de plaat: Er is geen grens aan hoe oud of nieuw de plaat mag zijn. Zelfs nieuwe nummers uit het jaar zelf kunnen daarom in de lijst staan. Hier geldt wel de hoofdregel dat de plaat wel een duidelijke binding moet hebben met mijn (actuele) leven.
  • Afspelen van de plaat: De ‘airplayregel’ heeft zeer grote invloed en is doorslaggevend. Het veel draaien(hogere positie), of juist weinig of het niet draaien van een plaat het afgelopen jaar (lagere positie),  bepaalt uiteindelijk daarmee de definitieve positie in de lijst.  Maar (nieuwe) platen die het afgelopen jaar  in een korte periode met enthousiasme veel worden gedraaid, hebben hiermee nog geen notering te pakken. Er moet een zeer duidelijke binding met mijn actuele leven zijn conform de persoonlijke insteek van de lijst.
Impact stories:
Vorig jaar waren de Impact stories in verhaalvorm kort te zien op deze site. Op dit moment ben ik bezig met een project met de gelijknamige werktitel ‘Impact stories’ waarin de 111 noteringen uit de lijst worden verwerkt. In welke vorm, (verhaal, film, audio of combinatie) ben ik verder aan het uitwerken.
Editie 2022:
Ik houd helemaal niet van eindejaarslijsten. De Impact 111 wordt elk jaar samengesteld in december omdat ik hiermee in 1990 begonnen ben. Iets met traditie en zo. Vanaf 2022 zet ik voor het eerst de eindstreep elk jaar in juni als de Midsommer Impact 111. Ook wordt de Impact 111 de rest van het jaar een real-time lijst met elk kwartaal een update. De lijst krijgt vanaf januari 2022 een vaste plek op de site. Daarmee wordt de lijst nog persoonlijker, dynamischer, actueler en loopt het vooral niet mee met alle eindejaarslijstjes. Juist met deze nieuwe richting, blijft de Impact 111 ook na meer dan dertig jaar een persoonlijke viering van een steeds grotere (muzikale) herinnering.
‘Right now, you memory is getting longer while your live is getting shorter’
(quote uit van Halen’s videoclip ‘Right now’)

‘.
Digiprove sealHands off! © 2021-2022 m.j. v