Symbool van vrijheid: Berlijn

P1040251
Berlijn is een stad met voortdurende bron van inspiratie. Ook is Berlijn een symbool van vrijheid. Al jaren bezoek ik deze stad en elke keer vanuit een andere invalshoek. Elke keer verblijvend op bijzondere plekken. Berlijn heeft vele gezichten. Verblijven in het Französische hotel of het DDR hotel. Overdag loop ik met Berlijners door het kunstzinnige Kreuzberg. Door Berlijn maar ook onder Berlijn door de voormalige atoombunkers. Kris-kras met de U-Bahn. Kijkend hoog boven de stad vanuit de Fernsehturm. Uitwaaien ver buiten het centrum aan de Wannsee. Of gewoon hartje Berlijn in de Hansa Tonstudio. 

Heroes

Het nummer ‘Heroes’ van David Bowie is opgenomen in deze studio. Het nummer is voor mij dan ook Berlijn. Naast dat de plaat zijn inspiratie in Berlijn vond en daar is opgenomen, gaat het over Berlijn en het symboliseert ook mijn persoonlijke en hechte band met Berlijn. Daarnaast symboliseert het tevens de drang naar vrijheid door de meesterlijke opbouw. Dit nummer heeft daarom een bijna magische aantrekkingskracht op mij en is al decennia’ mijn persoonlijk volkslied’  

David’s piano

De Hansa Ton is David. Op een koude zaterdagmorgen in januari, loop ik in de ruimten waar deze plaat is geboren.. Daar hoor ik de meest pure versie van het nummer op de plek waar het nummer is opgenomen, zit ik achter David’s piano terwijl ik geen noot kan spelen, zit ik gedreven op de bank waar David zat te relaxen en sta ik zonder het eerst te beseffen op dezelfde plek bij het raam, waar David ooit zijn inspiratie heeft gevonden voor dit meesterwerkje. Op dat moment met zicht op de Muur.

Vrijheid

De stad, hedendaags zonder deze historische misser, heeft een unieke vibe, de Berlin Vibe. Moeilijk uit te leggen, maar het komt neer op een relaxte sfeer ook al is het druk. De tijd lijkt langzamer te gaan in deze stad, terwijl ik volop geniet. Mijn innige band  met de stad komt zeker ook voort uit het feit dat de stad voor mij het symbool van vrijheid is. Jarenlang zuchtend onder de Muur, is Berlijn hedendaags een plaats met eigenzinnigheid, vrije expressie en ongekende creativiteit als kernwaarden.

DDR

Heel symbolisch is achteraf een va mijn laatste bezoeken aan Berlijn geweest. In november 2019 wordt daar 75 jaar vrijheid gevierd, na een strijd waarin Berlijn decennia de frontlinie was. Het is tevens ook tijdens de festiviteiten rond 30 jaar verdwijnen van de Muur. In die dagen, heb ik bewust het gevoel van de DDR opgezocht, Zo heb ik onder anderen gedurende mijn gehele verblijf verbleven in een voormalige Honneckerflat of en heb ik vaak urenlang rondgedwaald in het troosteloze uiterste oosten van Berlijn.

Koester je vrijheid

Net als David, leverde dat heel veel nieuwe inspiratie voor mijn latere werk op. En in het regenachtige en koude Berlijn, besef ik des te meer dat de DDR de mensheid wederom heeft laten zien dat vrijheid kwijtraken heel simpel en snel kan gaan,.dat de meerderheid dat te laat realiseert en dat het terugwinnen altijd een strijd van veel langere adem is. Geschiedenis herhaalt zich leren we al vroeg, maar die les kan niet te vaak genoeg worden herhaald. Koester je vrijheid.
Berlijn: RAW

 

Digiprove sealHands off! © 2019-2022 m.j. v