We are not politicians, we are just footballers’

Geplaatst op
In deze snapshot gaan we naar 2012. In dat jaar begint Serviër Zoran Djordesevic aan zijn avontuur als allereerste voetbalcoach van het net onafhankelijke Zuid-Soedan. Letterlijk beginnend met niets, is het de start van een opmerkelijke weg naar de eerste interland.  Gevolgd door een cameraploeg , zal het later leiden tot de indrukwekkende docu  ‘Zoran and his African tigers’ van Sam Benstead.
Zoran’s missie
Zoran, een excentrieke en gepassioneerde coach, heeft ervaring met voetbal in uithoeken van de wereld. Met een trainersverleden in Jemen, Bangladesh, Quatar en Soedan, is Zuid-Soedan voor hem een logische stap.  Met een missie, begint hij met het opbouwen van een nationale ploeg van een land dat nog maar net onafhankelijk is van Soedan. Met maximale ambities van de voetbalbond en minimale middelen maakt Zoran er het beste van. Letterlijk.
Landkaart
Vlak na zijn aanstelling wil hij op zoek naar spelers. Die kunnen natuurlijk in elke uithoek zitten dus gaat hij op zoek naar een landkaart. Die hebben ze daar niet. Maar Zoran geeft niet op en gaat gewoon op tour door het land. Diezelfde passie zit ook in de door hem later geselecteerde spelers, maar ook zij worden voortdurend  tegengewerkt door een zeer beroerde organisatie en infrastructuur.  Het lijkt de spelers in ieder geval niet te deren.
Kony
Middenvelder Thomas Jacob heeft dan ook in 2012 na alle ellende in het Soedan en de relatief rustige afscheiding van zijn land  toch weer een beetje hoop. Vooral voor zijn pasgeboren kind, dat een betere toekomst moet krijgen dan de mensen die zwaar te lijden hebben gehad onder de conflicten, onder anderen aangezwengeld door (de ookbij ons bekende) Kony en zijn leger van de heer. Thomas stelt dan ook  ‘We are not politicians, we are just footballers’. Dat is het enige dat telt.
Lammetje als mascotte
Dat geldt destijds ook voor zijn toenmalig teamgenoot en aanvaller Hassan Ismail Konyi. Hij droomt van een grote club  en mag op stage in Canada. Hij komt helaas net iets te kort, maar hij weet dan wel dat het mogelijk is om er iets beters van te maken. Dat probeert Zoran ook.  Hij koopt een lammetje op de lokale markt en maakt het de mascotte van het nationale team. Dat lijkt te werken, het team begint meteen met een gelijkspel tegen Oeganda.  Zoran gelooft er in, ook als hij kort na de wedstrijd  ternauwernood Malaria overleeft.
Zoran vs. Chabur
Ondanks dat Zoran vermoedt dat president Goc Ali Chabur van de voetbalbond hen tegenwerkt, mag het team toch meedoen aan het prestigieuze  CECAFA Cup. Daar eindigt het kansloos onderaan in hun groep met wederom Oeganda als tegenstander. Zoran houdt zich niet in op de persconferentie na de wedstrijd en beschuldigt Chabur van sabotage. Dat komt niet meer goed tussen de twee.
Nu, zo’n vier jaar later, ziet Chabur ziet het nog steeds anders, maar geeft toe dat hij niet makkelijk is om mee te werken. Na de periode Zoran en weer een burgeroorlog in 2013, stijgt Zuid-Soedan in 2015 toch naar hoogste positie ooit (134) ooit van de Fifa-wereldranglijst. Zo lijkt Zoran met zijn opvallende verschijning en onorthodoxe aanpak, een basis te hebben gelegd. Ok kortstondig, ze staan hedendaags 161 in dezelfde lijst. Maar een ding is zeker, hij heeft  indruk achtergelaten. Zeker in de legendarische documentaire.

 

Digiprove sealHands off! © 2021 m.j. v