‘No, no, no!’.

Margaret Thatcher is altijd een grote tegenstander  geweest van de Europese integratie dat leidde tot de Europese Unie zoals we deze nu kennen. Ze was meer Europees realist. Samenwerking ok, maar geen bevoegdheden overdragen. Dat is in Nederland vooral sinds 2005 een veelbesproken issue, maar Margaret voorzag het al eerder.

Politiek verbonden aan Europa

Europa is een onderwerp dat tijdens haar gehele regeerperiode(1979-1990) op de achtergrond heeft meegespeeld, Letterlijk tot het eind van haar carrière. En nadat haar rol is uitgespeeld, staat de deur naar een vergaande Europese integratie wagenwijd open. Van die richting was al sprake in het jaar van haar aantreden, 1979. In dat jaar wordt de eerste basis  gelegd voor de monetaire unie. Het Europees Monetair Stelsel(EMS) ziet het levenslicht op Duits-Frans initiatief. Dit zal elf jaar later ook meteen voor een groot deel het einde van haar politieke carrière betekenen. En de komst van de euro. Thatcher verliest het uiteindelijk van Europa, maar na eenpittige strijd.

De Brugge speech

Zo verzet ze zich tijdens de 80’s en 90’s steeds feller tegenover vergaande Europese integratie en dat leidt tot drie hele beroemde speeches. Allereerst in 1988. In dat jaar spreekt ze in Brugge voor het Europa-college. In haar toespraak stelt  ze onder anderen “Bereidwillige en actieve samenwerking tussen onafhankelijke soevereine staten is de beste manier om een succesvolle Europese Gemeenschap op te bouwen.”  Dat is een duidelijke hint naar de E.E.G. , de voorloper van de huidige EU. Iets waar ze mee kan leven. Maar verdere bevoegdheden: No!

No, no, no!

Dat woord komt daarna drie keer terug  in haar felle speech uit 1990 in het Britse House of Parliament. De beruchte uitspraak ‘No, no, no!’ is haar antwoord op voorstellen van Jaques Delors om het Europees Parlement meer bevoegdheden te geven. Een instituut dat ook echt vorm begint te krijgen in het jaar van haar aantreden. Tja, Thatcher en Europa, niet bepaald Bassie en Adriaan.  En dat blok aan haar been wordt een struikelblok. Want haar politieke lot wordt uiteindelijk verbonden aan Europa.

De euro wordt geboren

Na jarenlang keihard de scepter te hebben gezwaaid  over haar partij en Engeland, is haar politieke einde een opvallend razendsnel proces. Vooral vanwege haar visie op Europa en de dan nog bestaande E.E.G, wordt ze door eigen partij gedwongen af te treden. Met haar uit de weg, worden er daarna binnen enkele maanden grote stappen gemaakt naar de ondertekening van het Verdrag van Maastricht. Onder de werknaam ecu wordt de laatste fundering voor de uiteindelijke euro gelegd. Vlak voor de ondertekening en daarmee definitieve komst van de munt, houdt Thatcher haar meest opmerkelijke speech over Europa .

‘I told you so’

In Den Haag en vanwege een wereldconferentie,  geeft ze een beschrijving van een scenario hoe het niet moet met Europa. Een scenario waarin het uiteindelijk niet gaat lukken om Europa een te maken. Het is achteraf gezien een zeer precieze schets van de huidige EU en eurozone. Ze sluit kans van slagen uit met haar uitspraak ‘Mr Chairman, such a body is an even more utopian enterprise than the Tower of Babel”.  Deze opmerking is in 1992 tegenover dovemans oren.
Zo gaat de euro  moeiteloos ter goedkeuring door de Europese parlementen en doet het eind 90’s al mee aan de geldmarkten.  Dat is heel erg snel, ook tot spijt van diverse betrokkenen achteraf. Ja, met de wijsheid van en nog meer blabla. Je snapt het wel. Margaret overlijdt in 2013. Ze maakt de Brexit niet meer mee, maar ziet nog wel die voorspelling van ’92 uitkomen. Met gemengde gevoelens heeft ze toen vast en zeker een  ‘I told you so’ gemompeld.
Digiprove sealHands off! © 2021-2022 m.j. v