Muziek is tijdloos en onsterfelijk.

Geplaatst op
Aanleiding voor deze snapshot is omdat mij meerdere malen heb afgevraagd waarom ik zo weinig feeling heb met de muziek die nu in de hitlijsten staat.
Oersaaie playlist
Mijn conclusie is dat het ouder worden een kleine rol speelt, maar dat de grootste reden de hitlijst zelf is. De top 40 is hedendaags niet meer dan een oersaaie airplaylijst van formatstations met erg weinig diversiteit. Het staat vol met inwisselbare deuntjes en snel te vergeten platen. Maar dat is de tijdsgeest. Achteraf overleven tussen het vele zo-zo en mwah van nu ook weer de goede platen. 
Voyager 1 en 2 dolend naar de eeuwigheid
Deze zijn namelijk tijdloos. Letterlijk. In 1977 werden de ruimtesondes Voyager 1 en 2 gelanceerd.  Ieder met een ‘gouden plaat’ aan zich bevestigd met meer dan 5 uur aan geluidsopnames, genaamd ‘Sounds of Earth’. Deze is  samengesteld door een commissie onder leiding van Carl Sagan. De opname bevat alle denkbare geluiden,  van het regenwoud tot de eerste reactie van een moeder na de geboorte van haar kind. En muziek.
Veel klassieke en lokale werkjes, maar ook het nummer ‘Johnny B Goode’ van Chuck Berry (begint op 50.04) staat erop. De klassieker speelde nog een prominente rol in ‘Back to the future’.  Het begon met de lancering van de Voyagers een eigen ongewisse toekomst en een eeuwig voortdurende reis die in 2013 een nieuwe mijlpaal kreeg. Na meer dan 35 jaar verlieten de sondes het zonnestelsel, de interstellaire ruimte in.  En dat is alleen maar een nieuw begin. 
Muziek blijft voor altijd nagalmen
Ze zijn inmiddels beiden officieel het zonnestelsel uit. Zolang er geen botsing met elementen ter plaatse plaatsvindt, kunnen de sondes met die plaat van Chuck oneindig rond blijven dwalen in ruimte en tijd. Zonder dat iets of iemand ze opmerkt. De gouden platen zijn dan ook symbolisch bedoeld. Er zijn wel instructies voor het afspelen meegeleverd. Het prachtige idee erachter is dat de mensheid en haar periode op de aarde blijven voortleven.
Want zo zweven wellicht, over tienduizenden jaren en ergens diep in de ruimte, alleen nog de ruimtesondes met de aardse geluiden. En zo kan ‘Johnny B Goode’ ooit een van de weinige herinneringen worden aan een beschaving die dan misschien allang niet meer bestaat.  De plaat overleeft door zijn reis alle platen die ooit zijn (en worden) uitgebracht. Een hele mooie gedachte. Muziek is niet alleen tijdloos, muziek is ook onsterfelijk.
Digiprove sealHands off! © 2020-2021 m.j. v