Snapshot 1979: ‘Hey Warriors, come out to play’

Geplaatst op
De film The Warriors  van Walter Hill uit 1979 is voor velen (ook voor mij) de cultfilm uit de 70’s, simpelweg omdat het alles heeft. Vooral een geweldige soundtrack. Het plot daarentegen is heel simpel en kan in ongeveer 120 woorden worden verteld.
Lange weg terug
Bendeleider Cyrus van The Riffs, organiseert in The Bronx  een bijeenkomst voor alle gangs in New York. Iedere gang vaardigt negen man af. Omdat er een tijdelijke wapenstilstand heerst, verloopt de bijeenkomst zonder problemen en staan vijanden zij aan zij. Daar gebruik van makend, wil Cyrus de onderlinge verschillen oplossen en één groot blok tegen de overheid en politie gaan vormen. Er heerst na zijn vurige toespraak veel eensgezindheid over het plan, een onverwacht succes voor de leider van The Riffs.
Dit verandert als Cyrus vanuit het publiek wordt doodgeschoten en The Warriors de schuld in de schoenen geschoven krijgen.  The Warriors slaan, terwijl leider Cleon door furieuze Riffs wordt belaagd,  op de vlucht voor de de inmiddels massaal aanwezige politie. Realiserend dat ze nu aangeschoten wild in de hele stad zijn, moeten  gangleden Ajax, Fox, Snow, Venom, Cochise, Rembrandt en Cowboy onder leiding van nieuwe leider Swan (Michael Beck) vanuit The Bronx levend  hun thuisbasis Coney Island zien te bereiken.
Kleurrijke gangs
Bijna onmogelijke missie (en die 120 woorden ga ik ook niet halen), omdat de groep door vele vijandige wijken moet. Als het metrosysteem het laat afweten en de lokale dj (glansrol Lynne Tigpen) het vuurtje verder opsteekt met haar muziekkeuze en updates, is het voortdurend overleven tot elke straathoek. De groep vluchtende Warriors ontwijkt hun kleurrijke tegenstanders dan ook niet. Ja kleurrijk. De film speelt zich af in een nabije toekomst en zo hebben alle gangs een paar opvallende kenmerken die wat anders dan nu zijn.
Zo zijn ze opvallend netjes (kopen bijvoorbeeld gewoon een metrokaartje) en hun kleding is niet bijster intimiderend, maar louter bedoeld om een geheel eigen identiteit uit te dragen. En daar gedragen ze zich weer naar. Gewoon wat echt past bij hun gekozen namen. En dat wordt best humoristisch gedaan. Zo lopen The Punks in tuinbroeken, worden de ietwat kleurloze (ondanks het groen) Orphan’s door andere gangs genegeerd  en zijn de Baseball Furies gekleed in honkbalkleding en hebben ze honkbalknuppels als wapens.
Al Veertig jaar al remake-vrij
De film is door haar cast, humor, de geweldige soundtrack en meeslepende plot, een complete film (ondanks dat sommige scenes de film nooit haalden). Oh please, maak hier absoluut ook geen remake van.  Remakes zijn vrijwel altijd een belediging voor fantastisch werk uit de 70’s en 80’s, dat hebben bijvoorbeeld de recentere prutfilms Starsky & Hutch, The Dukes of Hazzard, Nightmare on Elmstreet, The A Team en Miami Vice allang bewezen. Origineel plot+cast is de blauwdruk, never change a winning team. Gewoon van afblijven, gebruik het als inspiratie voor iets compleet nieuws.
Ereronde
Deze film heeft gelukkig nog steeds geen remake en staat al meer dan veertig jaar te boek als een van de populairste films die de 70’s hebben voortgebracht. In 2019 bereikt de film een iconische leeftijd, de big 4, en als voorschot hierop komt de cast in 2016 nog bij elkaar. Op die dag maken zij de beroemde metrorit van The Bronx naar Coney Island. Niet allemaal, want ook in real life halen verschillende castleden de tweede metrorit niet.
Zo zijn  (Marcelino Sánchez (Rembrandt),  Roger Hill (Cyrus), Edward Sewer (Masai, opvolger van Cyrys in de film), Paul Creco ( leider Sully van The Orphan’s) en Lynne Thigpen (DJ) inmiddels overleden. Dus de metrorit is ook een beetje ter ere van hun overleden mede castleden, maar vooral om deze unieke film nog eens te vieren. Ok, die samenvatting van 120 woorden is mij niet gelukt, maar deze film vat wel de tijdgeest, de jaren 70’s samen. Daarom is het die klassieker geworden met een van de bekendste (geïmproviseerde) oneliners in filmhistorie: ‘Hey Warriors, come out to play’
Digiprove sealHands off! © 2021 m.j. v