‘Quentin Tarantino? Nooit van gehoord’

Geplaatst op
Als Hans Bouwens in 1992 een telefoontje krijgt van zijn uitgever kan hij er niet zoveel mee. Een onbekende regisseur heeft zijn ‘Little green bag’ voor een film gebruikt. Hans haalt zijn schouders op. ‘Quentin Tarantino? Nooit van gehoord’. Hij ziet de royalities vanzelf wel. Hij concentreert zich liever op de  gemiddeld twee optredens per week in allerlei winderige uithoeken. Daar zingt hij naast wat solowerk vanzelfsprekend ook ‘Little green bag’.
Creatief momentje verandert alles
Ondanks het grote succes achter hem, heeft Hans heel wat aan dat nummer te danken. Zo kan hij in 1969 al snel kappen met zijn dead end job in de limonadefabriek als het nummer zowel in Nederland (door Veronica) als in de VS (door Jerry Ross) een hit wordt. Niet slecht voor een nummer, dat in een schoolgebouwtje wordt geschreven met een  basloopje als basis. Jan Visser gebruikt dat loopje al eeuwen als opwarmertje tijdens repetities voor de band Soul Invention. De wereldhit in spe krijgt vorm als Hans er op een zomeravond een tekst bij gaat verzinnen.
Kleine aanpassingen, grote gevolgen
Het hoeft dus allemaal niet zo moeilijk te zijn. Bijvoorbeeld dekt de huidige groepsnaam de lading niet meer, aangezien de band een andere muziekrichting op wil. Een boekje met in de hoofdrol detective George Baker wordt in no time de inspiratie voor een nieuwe groepsnaam. Ook het nummer kent zijn snelle aanpassingen. Als het qua tekst niet lekker rijmt, veranderen de heren greenback (geld) heel simpel in green bag ( groene tas).
Dat zijn toch twee verschillende dingen en dat maakt niet uit.  Er zijn met bijvoorbeeld ‘Whiter shade of pale’ wel meer vage teksten in die tijd, stelt hij achteraf.  Het is in ieder het begin van enorm succes in de 70’s en een groot deel van de 80’s.  Maar na twee perioden George Baker Selection, is het in 1989 definitief over. En Hans verdwijnt voor het grote publiek uit het zicht. Tot dat ene nummer op de Amerikaanse radio wordt  gedraaid.
Quentin Tarantino
Quentin Tarantino werkt op dat moment aan ‘Reservoir Dogs’ en is vastbesloten  ‘Money’ van Pink Floyd voor de eerste scene  te gebruiken. Hij bedenkt zich als hij ‘Little green bag’ op de radio hoort. En daar is specialist in gebruik van muziek in films, Karyn Rachtman. Zij weet een goede deal te sluiten met de uitgeverij van Hans.
En zo rolt de bal weer verder. Quentin heeft dan ook iets met Nederland.  Zo zitten er  in veel van zijn films  Nederlandse referenties. Naast de muziek van Hans in ‘Reservoir dogs’ zit namelijk ook karakter Freddy Newandyke in de film, een verbastering van Nieuwendijk, beter bekend onder zijn schuilnaam Mr. Orange.
Dat ene telefoontje dus
De film is een redelijk succes, maar de populariteit stijgt naar enorme hoogte als Quentin een paar jaar later wereldberoemd wordt met Pulp Fiction. Dat schrijft hij voor een deel in Amsterdam. Daarmee krijgt zijn eerdere werk hernieuwde aandacht en zo kent men over de hele wereld Hans weer als George Baker.
Het op het oog onbeduidende telefoontje in 1992 verandert dus alles. De film waar Hans zijn comeback aan te danken heeft, is door hem onderhand meerdere malen gezien. En o ja, hij staat nog steeds op het podium dat nummer te zingen. Alleen met één verschil, dat doet hij nu wel 300 keer per jaar voor heel wat meer greenback.
Digiprove sealHands off! © 2021 m.j. v