Snapshot 1980: ‘I shot J.R.’

Geplaatst op
In deze snapshot gaan we de oceaan over. Dat komt alleen voor in Dallas, zong Johnny Lion ooit. Het is niet zo gek, dat de moeder van alle cliffhangers, nog steeds ‘Who shot J.R. ?’ is. De meest legendarische , omdat door de verhaallijn rond het neerschieten van de Texas- baron, het gebruik van cliffhangers in tv-series een trend werd
Jump the shark
Het is nog steeds dé manier om het kijkerspubliek vast te houden. Zo zette het Dallas jarenlang stevig op de lijst van meest bekeken programma’s. In ieder geval tot het moment dat de serie ook ‘over de haai’ sprong, over de top ging.  Bij Dallas was het ‘jump the shark’ moment dat Pam een heel seizoen bleek te hebben gedroomd. Maar dat een cliffhanger werkt, bewijst de zomer van 1980 wel.
Cliffhanger
 Eigenlijk last- minute bedacht, zat Amerika een hele zomer te speculeren in aanloop van de het nieuwe seizoen en de uitkomst van de zaak rond J.R. Was ook geen makkie, J.R. had zich enorm gehaat gemaakt en in een serie met tientallen hoofdkarakters was het voor de kijker bijna niet te raden. De hoofdverdachten werden door de schrijvers nog wel gereduceerd tot een groepje van zes hoofdverdachten met het sterkste motief.
En nee, Cliff was het niet. Zou wel leuk zijn geweest. Maar goed, het leidde tot een enorme hype met ‘I shot J.R.’ t-shirts of het alternatief ‘Who shot J.R?’ Want niemand wist het. Zelfs de schrijvers niet en schreven meerdere eindes waarin verschillende daders het pistool leegschoten. Dit ook om te voorkomen dat het script uit zou lekken. Buiten dat wisten ze ook niet hoe het voor J.R. zou aflopen. Hoewel hij een sleutelkarakter was, werd de afloop van de schietpartij nog open gelaten.
Last minute dader
Acteur Larry Hagman wilde een hoger salaris en na stevige onderhandelingen en zijn zin, kroop Larry weer in zijn rol.Zo wist J.R. het in ieder geval te overleven en er zelf ook achter te komen wie de schutter was. Dat werd trouwens vlak voor de uitzending bepaald, zodat het voor de cast en dader ook een verrassing was. De ontknoping werd gezien door een recordaantal kijkers, zowel als binnen als buiten Amerika, en Dallas werd in een klap de nummer 1 show in eigen land.
In de vierde aflevering van het volgende seizoen, ‘Who done it’,  kreeg hoofdverdachte Sue Ellen (Linda Gray) de eer om haar zusje en J.R.’s schoonzusje/minnares Kristin Shepard( Mary Croby) te ontmaskeren als de dader.  De verrassing was groot,  omdat het publiek vaak de meest voor de hand liggende verdachte kiest, die volgens de kijker het meeste recht heeft om genoegdoening te krijgen.
J.R.’s masterpiece
Maar bij een goede cliffhanger wordt geen gemakkelijk sommetje opgegeven met het antwoord.  De dader en met name het motief liggen meestal heel wat minder voor de hand, want het gaat allemaal om het nadenken, doordenken, meedenken en speculeren. En daarmee een hype creëren. Een paar jaar geleden deden de schrijvers van Dallas’ herstart hetzelfde kunstje weer. Alleen was het deze keer wel raak en zo was het  over en sluiten voor het tv-icoon uit de 80’s.
Dat was direct verbonden aan het feit dat Larry Hagman in 2012 daadwerkelijk overleed. De schrijvers besloten het karakter te eren met een legendarisch einde. Met een knipoog naar 1980, werd J.R weer neergeschoten en hadden we wederom een whodunnit. De verhaallijn en  uitkomst is de beste eer die ze Larry hebben kunnen geven. Of zoals het in de serie wordt genoemd, het was ‘J.R.’s  masterpiece.’
Digiprove sealHands off! © 2021 m.j. v