Snapshot 1982: “The one question you never answer…”

Geplaatst op
“The one question you never answer…” Dat vroeg Noel Edwards in 1982 aan Benny Anderson van Abba tijdens een interview voor The Late Late Breakfast op de BBC. Hoewel Benny hierop met ‘Is there any?’ reageert, kijkt hij met een schuine blik naar de anderen. Symbolisch. In deze snapshot, het onvermijdelijke einde van de hitmachine uit Zweden,. 
Zwanensong
‘The winner takes it all’ luidde al het einde in van de uitermate succesvolle band die in 1973 werd opgericht. Of beter gezegd: de scheiding van Bjorn en Agneta  waar dit nummer op gebaseerd is. Na deze nummer 1 uit 1980 was het al zo goed als over met deze Zweedse hitmachine, ook al scoorde de band alleen al in Nederland nog vier extra hits. Het was de zwanensong van de band. De definitieve genadeklap was al eerder met de scheiding van Benny en Frida in 1981 achteraf gezien. Toch ging de band daarna gewoon verder, wellicht tegen beter weten in. Zo namen ze in het voorjaar van 1982 nog enkele nieuwe nummers op, waaronder  “I Am the City”, en “Just Like That”.Maar de soepele hitmachine had zand in de tank.
The winner takes it all
De nummers waren bedoeld voor het nieuwe album, maar de (muzikale) chemie tussen de bandleden was verdwenen. De groep vond de nummers dan ook onder de maat en ze konden zich niet meer motiveren om alsnog een volledig album te maken.  In plaats daarvan kwam er een verzamelalbum uit:The first ten years’ , met op de valreep toch nog drie nieuwe platen “I have a dream’, ‘The day before you came’ en ‘Under attack’.  Dit allemaal ‘ter gelegenheid van het tienjarig bestaan’ van de band. En daar zou het ook bij blijven.
Hoe lang nog Abba?
Ik ben benieuwd wat Benny op dat moment had geantwoord als Noel ‘Hoe lang gaan jullie nog door?’ had gevraagd. Dat had Noel een maand eerder nog aan Bjorn gevraagd, die een volledig ingestudeerd antwoord gaf. ‘The one question you never answer’. Tja. Amper een maand later, op 11 december 1982, waren ze  voor het laatst als Abba te zien.  Op de Britse tv via een satellietverbinding met Stockholm. Na het nummer ‘I have a dream’ en het vrij oppervlakkige interview, gaf de band met ‘Under attack’ het laatste optreden ooit.
Waterloo
Dat was dus de zwanenzang van de band. Na deze uitzending verdween Abba definitief uit de spotlights om een hele lange pauze te nemen. Die tot op de dag van vandaag nog voortduurt, met een kleine reünie daargelaten. Abba is dan ook nooit officieel uit elkaar gegaan. Meer stilletjes uitgedoofd, uit elkaar gegroeid. Maar de vraag die nooit beantwoord wordt, blijft  hoe concreet de band tijdens dit laatste interview al met die wellicht besloten  ‘pauze’ bezig was. Vooralsnog heeft Abba op dat moment net als Napoleon  uiteindelijk dus haar eigen Waterloo. Dat was in het Stockholm van ’82. Tijdens dit interview, op dezelfde plek waar exact acht jaar eerder – en in tegenstelling tot de kleine veldheer – Waterloo nog een begin was.
Voyage
Terug naar de toekomst, naar 2021. De reis van de band die nooit officieel is ontbonden, gaat door. Juist In Stockholm maakte Abba op 2 september 2021 hun comeback bekend. De cirkel is niet rond, er wordt een nieuwe cirkel geopend. Op 5 november en na 39 jaar komt het nieuwe album Voyage uit met tien nummers. Twee daarvan  zijn “I still have faith in you’ en Don’t shut me down’ die al sinds 2018 bekend waren. De comeback zat er dan ook jaren aan te komen maar er is gewerkt aan een sensationele show die vanaf mei 2022 in Londen te zien zal zijn.
Digiprove sealHands off! © 2021 m.j. v