“It’s possibly the most poignant version of the song ever created.’

Geplaatst op
Chris Hadfield
Chris Hadfield begint op 12 december 2012 als eerste Canadese astronaut aan zijn missie als commandant van het 35e  ISS-team.  In de zes maanden die volgen, zet hij de ruimtevaart op de kaart en wordt hij een held op de sociale media. Na een reis richting de sterren, landt op 13 mei 2013 Chris zelf als ster weer op aarde.  Een popster uit de ruimte, een spacestar in deze snapshot.
Razend populaire astronaut
Chris weet al, als hij als klein jochie op een boerderij in Canada de maanlanding ziet, dat hij ooit astronaut gaat worden. Vanuit deze onmogelijke omgeving voltooit hij bijna precies 44 jaar later zijn missie.  Ten tijde van verblijf aan boord groeit hij uit tot een van de populairste astronauten ooit. Dat vooral door zijn proefjes maar ook zijn duizenden foto’s en zijn bereikbaarheid op sociale media miljoenen volgers krijgt.
Op 12 mei 2013, de dag voor zijn landing,  onderstreept hij zijn levensdroom met een van de meest iconische video’s ooit. Eerlijk is eerlijk, het idee komt van zijn zoon Evan. Vader Chris, in zijn vrije tijd muzikant, moet even aan het idee wennen. ‘Space Oddity coveren?’ Buiten dat het van de grote David Bowie is, komt de astronaut in dit nummer aan zijn einde.
Evan verandert een paar woorden en Chris zingt het voor zichzelf in. Als hij zichzelf terug luistert voelt hij hoe de tekst zijn beleving precies verwoordt.  Evan kent al sinds 2004 Emm Gryner, die rond de eeuwwisseling met David Bowie heeft gewerkt. Na eerst wat twijfels is zij ook om en gaat met de muziek aan de slag.  Ze schakelt producer Joe Corcoran in en zorgt voor de toestemming van David Bowie.
Eerste ruimtevideo
Het resultaat is verbluffend. Evan komt ook met idee om er een videoclip bij te maken. Chris ziet dit, kilometers in de ruimte,  niet zo zitten. ‘Waar dan, ik kan toch nergens heen?’ Terwijl hij dat zegt, kijkt hij om zich heen en het kwartje valt.  Met maar een half uurtje de tijd, wat geïmproviseerde lampen en de geluidsopnames van het nummer en die hij zelf heeft gemaakt, gaat hij aan de slag. Hij stuurt zijn opnamen naar Evan die samen met editor Andrew Tidby de video in elkaar zet. Terwijl zijn vader boven het commando overdraagt,  gooit Evan de video op YouTube. Daarmee is het de eerste video die in de ruimte is gemaakt. Het maakt enorme impact, ook bij David zelf.
Major Tom is overenthousiast
Hij heeft in de 60’s de inspiratie voor het nummer door de film ‘2001: A space oddity’ en het nummer komt rond de maanlanding uit. Enthousiast over de video tweet hij ‘Hallo spaceboy’, zet het op zijn Facebook en stelt op zijn site dat “It’s possibly the most poignant version of the song ever created.’ Daarom is de verbazing dan ook groot als de video precies een jaar later van YouTube wordt gehaald.
Blijkt een misverstand, een deel van de rechten blijken bij een andere partij te liggen. David zorgt er daarna persoonlijk voor dat de video weer ( voor in ieder geval tot 26 november dit jaar) terugkeert op YouTube. Chris, inmiddels professor, keert zelf niet meer terug naar de ruimte, maar hij gelooft heilig in basissen op de maan. En als dat wordt gezegd door iemand waarvoor the sky niet de limit is, dan gaat dat zeker gebeuren.
Digiprove sealHands off! © 2021 m.j. v