”Thank you, goodnight”

Geplaatst op
In deze snapshot Freddie Mercury en Montreux. Deze zijn eeuwig met elkaar verbonden. In januari 2018 bezocht ik Zwitserland. Daar maakt ik een fotoserie, waaronder in Montreux, bekend van de Queen-studio en het metershoge standbeeld van Freddie. Dit jaar is het precies 30 jaar geleden dat hij overleed, en de wereld een van de grootste artiesten ooit verloor.
Korte verklaring
‘Soon the whole world will know’ fluistert Freddie Mercury naar zijn partner Jim Hutton op die 22e november 1991. Enkele uren later, om middernacht, gaat er een korte verklaring uit, opgesteld door manager Jim Beach, waarin hij bekendmaakt dat hij AIDS heeft. Het is dan al te laat. Terwijl zijn  verklaring de media rondgaat, zitten Jim, Dave Clark, Peter Freestone en Joe Fanelli in Freddie’s Garden Lodge te waken bij zijn sterfbed.
Brit Awards 1990
Anderhalf jaar eerder, op 18 februari 1990,  worden de eerste Brit Awards van het nieuwe decennium uitgereikt. Op die avond krijgt Queen de ultieme waardering van het Britse volk door middel van de ‘Most outstanding contribution’ Award. Deze prijs, voor artiesten die een duidelijke stempel op de popmuziek hebben gedrukt, wordt een afscheid. Iets wat het grote publiek nog niet beseft. Maar de aanwijzingen zijn er al.
De manier waarop de band op het podium verschijnt, is symbolisch. Als eerste loopt Freddie het podium op. Als enige gehuld in een blauw maatpak blijft Freddie, timide en vermoeid, echter op de achtergrond staan. Brian May doet namens de band het dankwoord en de band verlaat daarna snel het podium, Freddie voorop. Hij passeert nog even de microfoon, zegt ‘Thank you, goodnight’ en zwaait naar het publiek. En that’s it. Freddie zou daarna nooit meer met Queen in het openbaar verschijnen.
Regisseur van zijn eigen leven
Maanden later, met die korte verklaring in de laatste weken van 1991, bevestigt Freddie datgene wat na dat laatste optreden al steeds meer wordt gefluisterd. Hij laat optekenen dat hij zijn ziekte tot dit moment bewust privé heeft gehouden. Volgens Jim Hutton, in een van zijn laatste interviews, koos Freddie zijn eigen moment uit en liet zich niet leiden door de pers. Zo was de perfectionist tot op het laatst de regisseur van zijn eigen leven.
Meer Snapshots vind je hier.
Digiprove sealHands off! © 2021 m.j. v