Snapshot 1982: ‘Hi mommy’

Geplaatst op
Als je net in je 40’s bent, grote kans dat  de trauma-film van je jeugd ‘Don’t go to sleep’ is. En dat je wellicht maar twee dingen kan herinneren: het pizzames en het einde van de film. Het is een van de beste films van Dennis Weaver, maar de film verdient een heel artikel. Er is namelijk wat met deze film. Daarom in deze snapshot de vraag: wat maakt de film zo bijzonder? Niet het plot van de film, dat is best simpel.
Verdachte omstandigheden
Het  gaat over een familie dat worstelt met een ongelukkig overlijden van een van de kinderen. De situatie wordt er niet beter op als ook andere leden van het gezin een voor een het loodje leggen door verdachte omstandigheden. Een opmerkelijke rol speelt daarin het overleden kind, een glansrol van Kristin Cummings. Zij speelt de betreffende dochter Jennifer speelt. Verder heeft de film veel weg van The Shining van twee jaar eerder. Zo nadert het ‘Hi mommy’ uit deze film akelig dicht Jack Nicholson’s legendarische onliner ‘ Here’s Johnny!’ Toch is het zeker geen goedkope rip-off.
Pizzames
Dan had ik er waarschijnlijk niets meer van onthouden. Want net als de film van Jack, is de film is me dan ook altijd bijgebleven. Alleen met bizar weinig details. Het enige wat ik van ‘Don’t go to sleep’ nog wist, was dat ik deze ooit eenmaal op Nederland 1 of 2 heb gezien. Verder was het een van de engste films was die ooit heb gezien, natuurlijk het pizzames en dat de werkelijke twist in de legendarische slotscène zit. Daarbij opgeteld die dreigende sfeer die van begin tot eind een beklemmend gevoel geeft. En dat maakt de film bijzonder.
Reacties
De film is dan ook uniek. Letterlijk, eigenlijk. Want ondanks eerdere plannen van Ned Wynn (schrijver en bijrol als medicus in de film) voor een remake, is de originele film nooit gereleased op DVD. Daarmee is het nagenoeg een collector’s item. Een paar maanden geleden vond ik gelukkig de volledige film op YouTube en dat was zeker geen teleurstelling.  Naast dat de film niets aan de sfeer heeft ingeboet, was ik vooral zeer verbaasd door de reacties daar en die op IMDB.
Ook Poltergeist
Zo zijn er wel erg opvallend veel reacties van 40’ers die aansloten op mijn eigen ervaring met de film: Een keer gezien, pizzames, zeer ongemakkelijke sfeer en altijd bijgebleven. Waanzinnig, maar het is achteraf niet zo gek dat ik de film maar een keer heb gezien op de Nederlandse tv. De film is in thuisland USA eenmalig op 10 december 1982 uitgezonden als een tv-film door ABC. Trouwens geproduceerd door Aaron Spelling. Hij heeft nooit kunnen inschatten dat zijn film zou uitgroeien tot een cultfilm, met een impact op een complete generatie.
Net als de castleden. Zowel  (Mary) als Oliver Robins (Kevin) hebben het in latere interviews kort na de release van de film nog amper over de film. Laatstgenoemde heeft trouwens de opnames van Poltergeist overleefd, Dat is gezien de beruchte achtergrondgeschiedenis van Poltergeist, een prestatie. Maar een film die een complete generatie angst kan aanjagen en de dezelfde reactie oplevert bij een hele leeftijdsgroep, dat is bijzonder.
Digiprove sealHands off! © 2021 m.j. v