‘Thanks for keeping me alive!’

Geplaatst op
In de snapshot deze keer het wonderlijke verhaal van Sixto Rodriquez, de onbekende superster. We gaan terug naar de 60’s.  Sixto Rodriquez, een anonieme gitarist, hangt veelal rond in Detroit en treedt daar op in lokale bars. Zijn grote talent wordt gelukkig ontdekt en hij tekent een platencontract bij Clarence Avant, directeur van het platenlabel Sussex Records. In 1970 en 1971 brengt hij  twee  fantastische albums uit, maar deze worden geen commercieel succes. Sixto wordt ontslagen door het label en verdwijnt in het niets. En daarmee wordt de man een mythe.
Tragisch einde
Zijn twee albums worden, nadat de rechten worden overgenomen door een Australisch label, een paar jaar later ook in Australië en Zuid-Afrika uitgebracht. En vooral in Zuid-Afrika wordt hij een superster. Zijn platen worden grijsgedraaid en hij verkoopt op zijn minst net zoveel platen als The Beatles. Maar in Zuid-Afrika weet men verder niets van Rodriquez. Hij wordt decennia de onbekende superster genoemd. Want ondanks dat zijn albums in vele platenkasten staan, heeft niemand hem daar ooit in het echt gezien en weet men eigenlijk niets van hem. Ja, hij is tragisch aan zijn einde gekomen. Zo kent iedereen het verhaal dat Rodriquez op het podium zelfmoord heeft gepleegd tijdens een optreden. Daarom is het bij twee legendarische albums gebleven. Maar dit wordt nergens bevestigd.
Sixto komt weer tot leven
Erg vaag. Dat vinden fans Stephen Segerman, Craig Bartholomew en Brian Currin ook. Ze beginnen in Zuid-Afrika eind 90’s afzonderlijk van elkaar zijn teksten en platenhoezen uit te pluizen op zoek naar aanwijzingen. Ook zetten zetten Stephen en Brian 1997  los van elkaar een website op met een oproep om meer info. Het mysterie wordt ontrafeld als een van de dochters van Sixto reageert op de oproep met een sensationele mededeling. Haar vader is nog steeds in leven! Sixto heeft nooit geweten van zijn succes in Zuid-Afrika. Hij heeft alleen nog even in Australië getourd, ondertussen heeft hij zijn diploma behaald en is daarna gaan werken als sloper. De arme en anonieme Sixto, met een zeer sober leven in een achterbuurt, krijgt de verrassing van zijn leven. Net als zijn Zuid-Afrikaanse fans dat krijgen.
Eindelijk de verdiende roem
Want in 1998 treedt Sixto voor het eerst op in Zuid-Afrika  en zo zien zijn fans hem voor het eerst in levende lijve.  Met een ‘Thanks for keeping me alive” begroet hij het dolenthousiaste publiek en er volgen daarna uitverkochte concerten en nieuwe releases van zijn albums.  Voor het eerst verdient de arme Sixto veel geld, dat hij met zijn familie en vrienden deelt. Ook lopen er nu onderzoeken of hij de eerste royalities nog terug kan krijgen. Maar dat hij nu de hele wereld rondreist met zijn muziek is voor hem onbetaalbaar.  In 2012 wordt de prachtige, met prijzen overladen documentaire over deze zoektocht, ‘Searching for Sugar Man’, uitgebracht. Over de man die altijd een superster is geweest, maar daar pas na bijna 30 jaar zelf achter komt.
Digiprove sealHands off! © 2021 m.j. v