Snapshot 1989: ‘Inmmediately, without delay’

Geplaatst op
Laten we het in deze snapshot over persmomenten hebben. Ze zijn bedoeld om duidelijkheid te verschaffen, maar als het tegenovergestelde wordt bereikt dat heb je toch wel een grote faal in communicatie op je naam staan. Kan iedereen overkomen, maar de misser van Gunther Schabowski is misschien er wel één met de meeste impact geweest, want het zorgde voor een van de grootste historische gebeurtenissen van de vorige eeuw: De val van de Berlijnse Muur.
DDR onder druk
De regering van de DDR stond al langer onder druk van de West-Duitse kanselier Kohl. Hij dreigde economische hulp te stoppen. Er was daarom een plan ontwikkeld om geleidelijke grensovergang tussen Oost- en West-Duitsland te bewerkstelligen. Een regeling met veel ‘maars’.  Zo zat er een wekenlange procedure met veel aanvraagformulieren aan gekoppeld. Ook moest men in Berlijn en de rest van de DDR een paspoort hebben. Dat had maar een deel van de bevolking. Er is tevens de afspraak dat deze regeling  na bekendmaking pas een dag later, op 10 november, in gaat zodat de grenswachten instructies konden krijgen. Zo zou een exodus worden voorkomen en het niet zo’n vaart lopen.
Günther Schabowski
Denkt Oost-Duitse leider Krenz. Er wordt een persbericht opgesteld en aan persvoorlichter van het Politburo, Günther Schabowski gegeven. Met grote gevolgen. Schabowski was namelijk niet bij de besprekingen aanwezig geweest. Daarom heeft hij  tijdens de persconferentie  dan ook geen idee op welke manier de grens opengaat en wanneer. Als hij het persbericht heeft voorgelezen, krijgt hij de beroemde vraag van een journalist: ‘Wanneer gaat de grens open?’ Schabowski kijkt vluchtig op het blaadje en ziet de ingangsdatum over het hoofd. Wel ziet hij wel de woorden ‘onmiddellijk’ en ‘meteen’ staan en antwoordt dan ook met deze woorden de vraag.
Sneeuwbaleffect
Zo ontstaat er een sneeuwbaleffect van miscommunicatie, aangezet door de media. Als gevolg hiervan, trekken met name burgers aan de kant van Oost-Berlijn massaal naar de door hen gehate muur.  Het is de wet van Murphy. De communicatie van de regering naar beneden loopt helemaal langs elkaar heen. Hierdoor weten de grenswachters niet meer wat ze moeten doen. Vrezend voor hun leven en met een algeheel schietverbod laten ze de enorme mensenmassa zonder controle doorlopen en wordt er op de avond van 9 november geschiedenis geschreven.

Meer Snapshots vind je hier.
Digiprove sealHands off! © 2021 m.j. v